HONDENGEDRAGSDESKUNDIGE PRAKTIJK DIBBES

INDEX   

HOME
WIE BEN IK?
TRAININGSMETHODE
GEDRAGSPROBLEMEN
CONTACT EN LEVERINGSVOORWAARDEN
REACTIES OP DE TRAININGEN 
NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN

WIE BEN IK   

Foto onder van Irene Werdler, Willem met Lola, Ombra en Stitch. 

Mijn naam is C. Willem Teunisse en ik heb 4 modules afgerond bij de Martin Gaus Academie in Lelystad. Dit waren de modules: Gedragsleer, Ras en Gedrag, Trainingstechnieken en Speuren. 

Daarnaast heb ik de afgelopen jaren alle relevante en op de praktijk gerichte boeken en lezingen over honden bestudeerd. Na het afronden van mijn theoretische opleiding aan de Martin Gaus Academie, heb ik een half jaar meegelopen met de puppytrainingen bij mevr. Hotsche-Luik in Zunderdorp. 

Ik heb inmiddels met succes meerdere mensen thuis geholpen met het trainen van honden met problemen. Bij het grootste deel van die honden kwamen de problemen voort uit het ontbreken van een goede basistraining. 

Naar mijn idee, zou trainen deel uit moeten maken van al die zaken die belangrijk zijn in het leven van een hond. Spelen, eten, wandelen, etc. Er zou geen verschil moeten zijn tussen het trainen en het spelen.  Aan elk spel kan immers een vorm van training worden toegevoegd. Als de hond zit en blijft, gooit het baasje een bal en mag hij er achteraan. Als hij komt, af gaat en rustig blijft liggen, verstopt u een speeltje en mag de hond hem gaan zoeken. Als hij nu gaat zitten, mag hij daarna als beloning weer lekker verder ravotten met de andere honden. Het lijkt zo logisch, maar de praktijk leert dat veel baasjes hun hond volledig uit hun dak laten gaan tijdens het spelen, zonder zich er ook maar mee te bemoeien en dat terwijl spel zo een prachtige beloning voor goed gedrag is. Het is bovendien zonde, want de meeste honden vinden het geweldig om wat samen met het baasje te doen.     

 

MIJN MOTIVATIE   

Foto onder van Marco Bushman, Willem met Lightfeet in Slagharen
 

Ik kom oorspronkelijk nog uit de periode dat honden met harde hand tot luisteren werden gedwongen. Toen ik op een bepaald moment in een Wild West show acteerde en veel met paarden werkte, kwam ik er achter dat er veel snellere en betere methoden bestaan om met dieren om te gaan. Ook de modules die ik bij Gaus volgde, waren helemaal toegespitst op het diervriendelijk trainen van honden.

Ik vind dat het voorkomen en oplossen van gedragsproblemen bij honden de hoogste prioriteit zou moeten hebben. Door problemen zoals; in huis poepen, knagen aan het meubilair en buitensporig blaffen, worden te veel honden vroegtijdig afgemaakt. Ook de bijtende, vechtende of angstige honden hebben geen prettig leven en zijn niet veilig om in de buurt te hebben. Er is dus simpelweg geen tijd om aan te rommelen met langdurige en tijdverslindende technieken. We moeten de problemen van honden oplossen, hun stress aanpakken en de kwaliteit van hun leven (en dat van de eigenaren), verbeteren met de meest efficiënte en snelste methodes die er bestaan. 

De snelste en één van de gemakkelijkste van alle trainingstechnieken is het "uitlokken en belonen" van Dr. Ian Dunbar. Dit "uitlokken en belonen" is een in Amerika beproefde, maar voor Nederland nog onbekende trainingsmethode. 

Het is de methode voor de eigenaren van gezelschapshonden, om basis manieren aan hun hond te leren. Ook voor gedragsveranderingen en het aanpakken van karakterproblemen is het met voedsel uitlokken en belonen één van de snelst werkende methoden. 

 

DR. IAN DUNBAR OVER HONDENTRAINING   

 

Hieronder vindt u een  speech van Dr. Ian Dubar. Niet vies van een beetje humor, is hij in staat om eenvoudig uit te leggen wat een hondvriendelijke trainingsmethode nu eigenlijk inhoudt. 

 
 

 

 

 

 MIJN CERTFICATEN   

Foto onder, Willem met Sandor in Lelystad